ÇOCUK YOGASI

ÇOCUK YOGASININ FAYDALARI


FİZİKSEL
1-Sinir ve salgı bezlerini stimule eder,iç organları düzenler.
2-Omurgayı, şekillenmeye başladığı bu dönemde biçimlendirmeye ve sağlamlaştırmaya yarar.
3-Kasları geliştirip-güçlendirir.Vücuda denge ve kuvvet kazandırır.
4-Esneklik kazanarak hem fiziksel aktivitelere kolaylıkla adapte olmayı sağlar,hem de sakatlanmalarını engeller.Vücutlarını tanımayı ve kontrol etmeyi öğretir.


ZİHİNSEL
1-Algısı artar.Dolayısıyla daha hızlı öğrenmeye başlar ve öğrenme konusunda motivasyonu artar.
2-Kendi özel yeteneklerini,yatkın oldukları konuları kolaylıkla fark edebilme özelliği kazanır.
3-Hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir.
4-Konsantrasyon ve odaklanma özellikleri gelişir.
5-Başarıyı yarışma stresinden uzak bir şekilde de elde edebileceklerini öğrenirler.
6-Öz disiplini öğrenmesini sağlar ve çocuk bunu yoga asanalarında öğrendikten sonra yaşamının her yerinde kullanmaya başlar.


DUYGUSAL-SOSYAL
1-Kendine güveni artar.
2-Sevildiklerini ve sevebildiklerini hissederler.
3-İçlerindeki sessiz yerin,sıkıntı,karmaşa anında kendileri için orada olduğunu bilirler.Knedileriyle yüzleşmekten,sıkıntılarını sorgulamaktan çekinmezler.
4-Başkalarıyla birlikte eğlenmekten,vakit geçirip paylaşımda bulunmaktan keyif alırlar.Ve bu sayede takım çalışmasının fayda ve gerekliliğini anlarlar.
5-Yoga yaparken eğlenir ve kendilerini mutlu hissederler.
6-Empati yetenekleri artar.
7-Rekabet hissi azalır.
8-İçsel yönünü keşfettikçe kendini ifade edebilme yeteneği artar.


ÇOKLU ZEKA KURAMI VE YOGA
Herkes doğuştan sekiz farklı zekaya sahiptir. Bunlardan biri eksik olarak doğmaz.Bebeklikten başlayarak ilerleyen dönemlerde sosyal ve ailesel koşullar doğrultusunda çocuğun zekası ve yönelimleri değişmeye,gelişmeye ve körelmeye başlar.Ergenlik döneminde ise bu artık yavaş yavaş şekillenmeye başlama aşamasına gelir.Bu sebeple,çocuğu doğrudan bir zeka türüyle etiketlendirmeyip,eksi ve artılarını görerek buna yönelik çaba göstermesini sağlamak gerekir.Yoga çocuktaki bu sekiz zekayı gerek ortaya çıkarıp-tanımak,gerekse de geliştirmek açısından çok faydalıdır.
Bu sekiz zekayı sıralayacak olursak:
1-Sözsel-Dilsel
2-Mantıksal-Matematiksel
3-Görsel-Mekansal
4-Bedensel-Kinestetik
5-Müziksel-Ritmik
6-Kişilerarası-Sosyal
7-Kişisel-İçsel
8-Doğa zekası

ÇOCUK YOGASININ YETİŞKİNLERİN YAPTIĞI YOGADAN FARKI?
Peki çocuk yogasının yetişkinlere uygun görülen yoga tekniklerinden farkı nedir?Ya da neden farklı bir şey yaptırılması daha uygun görülmüştür? Bunlar için iki temel sebep gösterilebilir.


1)Fiziksel durumlarının yetişkinlerden tamamen farklı oluşu.Kas yapıları henüz yetişkinlere kıyasla çok çok az gelişmiştir ve bu sebeple güçsüzdürler.Bazı asanalarda sakatlanma ihtimalleri bulunur.Ayrıca hormonal yapıları ve salgı miktarları da yetişkinlerden farklıdır.Bu sebepten ötürü de ergenlik dönemlerinden önce bazı hormonları aktive eden,düzenleyen bir takım asanaları yapmaları veya o asanada uzun süre kalmaları sakıncalı olabilir.


2)Çocuğun yaşam enerjisi,mutluluk eşiğinin yetişkinlere kıyasla çok düşük olması,hayal gücü ve yaratıcılığının had safhada oluşu sebebiyle dersin işleyişi ve akışı yetişkinlerinkinden farklıdır.Çocukların tamamen sessiz kalıp-içe dönerek,hareketlerde uzun süre durması ve dikkatinin dağılmaması mümkün değildir ayrıca yaş olarak da sosyalleşmeye,takım çalışmasını öğrenmeye,uyum sağlayabilmeye ihtiyacı vardır.Çocuklara hayal güçlerini zorlayacak örneklerle,hayatı öğretmeye yönelik senaryolarla,birbirleriyle iletişimlerini güçlendirecek dramalarla yoga öğretmek onlara büyük fayda sağlayacak ve keyif verecektir.


7-11 yaş grubuna biraz daha yetişkinlere yönelik yoga derslerine yakın bir eğitime başlanmalıdır.Fakat takım çalışmaları devam etmeli ve hareketleri yapmaları için sıkı disiplin veya zorlamaya hala girilmemelidir.Sadece asanaları belirli sayılara yapabilme kabiliyetleri oluşur derse daha falza dikkat yoğunlaştırabildiklerinden ve de hayal güçleri çok gelişmiş halde olduğu için asanaların hayvanlara ve doğadaki diğer canlı ve nesnelere benzerliklerine dikkat çekildiği taktirde asanaları çok güzel uygulayabilmeye başlarlar.Dersler sınıf seviyesine göre 30-40 dk. sürebilir.Yeni başlayanlar için savasana gene 5 dk. ile başlanmalı sonra 10 dk. ya çıkarılmalıdır.

Özellikle de 10 yaşına kadar çocuklar çok alerjik ve hassas yapıdadırlar.Bu sebeple dersten hemen önce tütsü yakmak,kokulu mumlar kullanmak,göz yastıklarının içinde herhangi bir ot kullanılması çocukların alerjik durumunu artırabilir.
Çocukların yogadan en geç 1 saat öncesinde yemek yemiş olmaları önemlidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder