IYENGAR YOGA EKOLÜ- Tercüme


B.K.S. Iyengar Kayseri Yoga


Iyengar Yoga Metodunu diğer metod yaklaşımlarından ne ayırır ? 

Birçok diğer sistemlerden Iyengar yoga metodunu ayıran şeyin ne olduğunu tartışırken şunlara dikkat etmek önemlidir ...
BKS Iyengar dünyaca ünlü yogi ve yoga hocasıdır. Kendisi Batı'ya yoga yı kazandırmış ve 2004 yılında Time Dergisi tarafından dünyanın en iyi en etkili 100 kişisinden biri seçilmiştir.
Iyengar metodu, ashtanga yolunun 8 uzvunu takip eden ( yama, niyama, asana, pranayama, Pratyahara, dharana, Dhyana ve Samadhi) hatha yoga’dır.
Iyengar’ın sistematize ve uluslar arası düzenlenen bir yoga uygulaması olmasındaki en önemli farklılıklar; bedenin doğru hizasına odaklanması , doğru postürleri elde etmek için bacak desteğini kullanması ve bedenin diğer bölgelerinden yararlanması , uzun duruşlar tutmaya yönelik çabası, gelişmiş teknikler kurularak pranayama ( yoga nefesi ) eklemesi ve ‘’meditasyonu’’ eyleme dökmesidir. 
BKS, (bir hayranı olarak ondan bahsetmeyi sevdiğim gibi) yoga çalışmalarına ve bu konuda ilerlemeye hayatını adamıştır.
Sekans ve zamanlama, Iyengar tekniğini tanımlayan en önemli özelliklerden bazılarıdır. 
Teknik; asana ve pranayama uygulamasını gerçekleştirirken nasıl uyum içinde, ince ayarlamalar yapıldığını öğrenmek demektir. 
Sekans ; Asana ve pranayama uygulamasının yapıldığı kalıba değinir. Örneğin, değişen duruşlar uygulandığı zaman zihinsel ve duygusal etkileri etkileyebilir. Sekanslama bir duruşun etkisinin yoğunlaştırılmasında bir bütünleyici olabilir.
Zamanlama; duruşlar ya da pranayama ( yoga nefesi ) için harcanan zamanın uzunluğunu ifade eder. Bir poz’un duruş içine taşınması ve dengeli hale gelmesi zaman alır. 
Zaman bize etkileri yoğunlaştırma potansiyeli ile fayda sağlar aksi takdirde kısıtlandığında ise faydaları azalır. Iyengar yönteminin kombinasyonu sistematize edilmiştir ve anatomik prensiplere dayanır. 
Her Asanada, bedenin her bir bölümü için doğru bir pozisyon bulunmaktadır, böylece hem bedenin her bir bölümü, hem de çeşitli fizyolojik sistemleri, en yüksek potansiyellerinde işlev görebilir. 
Iyengar yaklaşımı , pranayama uygulaması ile tanıştırılmadan önce , vücut, sinir sistemi ve akciğerleri güçlendirmek için en az iki yıl boyunca asana uygulaması yapılmasını önerir.
Bay Iyengar, yeni başlayanlarda, bir duruşu mükemmel yapmaya çalışırken aynı anda nefesine konsantre olmaya çalıştığında dengesini ve asana derinliğini kaybettiğini bulmuştur. 
Bir asanada metanet ve sükunet’e ulaştıktan sonra ancak Pranayama’nın ritmik nefes teknikleri ile tanıştırılmaya hazır olunur. 
Bu da Iyengar Yoga’da başka bir temel düşünceye yol açar ; ‘’Meditasyon Eylemi ‘.
BKS, bir performans duruşunda meditasyon uygulamasına odaklanır. İlk başta zihin bir kısımdan bir diğer kısma hareket eder, ancak eğitim ile zihin, aynı zamanda eşit olarak vücudun her yerinde absorbe olmayı öğrenir. Asana’da tecrübe edilen, beden ve zihin arasında yaşanan her ince hareket ve eylemin sürekli değişimi Iyengar’ın "Meditasyon Eylemi" olarak ifade ettiği bir meditasyon türüdür.
Dikkat’in bedenin bir bölümüne verilmesi, daha sonra konsantrasyon’un bu bölüme aktarılmasını takiben bedenin bir başka bölümünde bilinç ve konsantrasyon izlenir. Bu durum, dikkat (konsantrasyon) yoğunluğunda herhangi bir azalma olmadan tüm vücuda yayılana dek devam eder.
Bu yöntem, diğer geleneksel uygulamalardan daha farklı olarak daha aktif meditasyon ya da zihin meditasyon üzerinde yoğunlaşan bir Iyengar yöntemidir. 
Zihin ve daha sonra beden’e göre yapılan meditasyonla karşılaştırıldığında Iyengar yöntemi bedene ve zihne meditasyon getiren daha yapısal bir fiziksel süreç olarak tarif edilebilir gibi görünüyor.
Yukarıdakilere ek olarak, Iyengar Yoga duruşları, tedavi edici uygulaması ile diğer sistemlerden de ayrılmaktadır. BKS Iyengar tarafından geliştirilen duruşlar engelliler için maksimum faydayı sağlamaktadır. Sayın Iyengar karmaşık tıbbi sorunların tedavisindeki uzmanlığı ile ve beden hakkındaki bilgisi ile dünya çapında tanınır. Ben şahsen Iyengar Yoga yaklaşımına, sağlığımı optimize ettiği ve yırtık ön çarpraz bacak bağlarımın yan etkilerini en aza indirgediğinden dolayı gerekli krediyi veriyorum. 
Iyengar yoga’nın bir başka ayırt edici özelliği de çok az Vinyasa akışını (bir duruştan (poz) diğerine nefes ile bağlantılı olarak akışkan bir şekilde geçiş) içermesidir. Vinyasa akışının olmaması Iyengar metodunun neden geniş bir nüfusa ulaşabilecek yoga olmasının bir başka nedenidir.
Hizalama mükemmel iken, duruşlar uzun süreler için yapılır. Duruşlar arasında, öğrenciler (Child’s pose )Çocuk Duruşu veya (Corpse Pose )Ceset Duruşunda dinlenir. Bu nedenle, Iyengar yoga Ashtanga gibi daha akıcı bir üslupla yapılan yoğun bir kardiyovasküler deneyim değildir. Ancak gelişmiş egzersizler, daha uzun duruşlar ile birleştiğinde ve dinlenme pozları ile sıralandığında, benzer kardiyo yararlarına neden olduğuna dair argümanlar da yer almaktadır. 
Duruşları tutmak yorucu olsa da bir dayanıklılık gücü oluşturur ve esnekliği artırmak için de mükemmeldir.
Iyengar yoga , akış stilinde olan egzersizlerde yeterli fiziksel yapıya uygun olmayan kişiler için yoga’ya başlamada sağlıklı ve güvenli bir yerdir. Bu durum, hasta, yaşlı ve kilolu veya Skolyoz, Artrit, ya da diğer dejeneratif koşullardan muzdarip olan insanları da içerir. Kısaca Iyengar Yoga’nın sağlıklı ve hasta, genç ve yaşlı, güçlü ve engelli, herkes için olduğu söylenir. 
Teknikler, bazı sınırlamaları olan insanlara yardım etmek ve mükemmeli başarmak ve klasik duruşlardan maksimum fayda elde etmek amacı ile Sayın Iyengar tarafından geliştirilmiştir. 
Sıralama ve duruşun zamanlaması, tüm vücut sistemlerinin dengelenmesi, güçlendirilmesi ve temizliğinin en üst düzeye çıkarması için sistematik bir şekilde yaklaşılmıştır. 
Bu yaklaşım aynı zamanda sakin, konsantre olmuş bir zihne yola açarak bizi meditasyon eylemine ve sonuçta da pranayama’ya hazırlar.



Tercüme;Yoga Di / Dilek Adaş

1 yorum:

  1. Bir ropörtajında Iyengar; "doğru bir şekilde yürümek benim 4 yılımı aldı, siz bana gelip 1 yılda yoga hocası oldum diyorsunuz" diyordu..
    biz onu demekle kalmıyoruz, henüz ayakta dengede duramayan öğrencilere asanadaki nefeslerden, zihnin konsantrasyonundan, duygusal blokajlardan söz ediyoruz...
    hepimize terapi şart! :)))

    YanıtlaSil